چوب بر سر محصولات کشاورزی مازندران نزنیم/استفاده از ماشین ‌آلات مناسب از فرسایش خاک می کاهد

چوب بر سر محصولات کشاورزی مازندران نزنیم/استفاده از ماشین ‌آلات مناسب از فرسایش خاک می کاهد

به گزارش مازند روز به نقل از خبرگزاری فارس از شهرستان ساری، همه ساله ۵ دسامبر به عنوان روز جهانی خاک نامگذاری می شود که امسال همایش روز جهانی خاک در حالی در دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری برگزار شد که شعار این روز را با عنوان "جلوگیری از فرسایش خاک برای حفظ آینده ما" نامگذاری کردند.

خاک جزو منابع عظیم و ثروت گرانقدری است که بسیاری از مسائل حیاتی و نیازهای ضروری انسان و جامعه به آن وابسته است، چرا که بیش از ۹۵ درصد نیازهای غذایی بشر در بستر خاک تولید می‌شود و در این بین عملکرد نادرست بشر سبب تخریب خاک می‌شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران در همایش خاک با طرح این سوال که عواملی که در کشور سبب فرسایش خاک می شوند چیست و مازندران در کجای کشور قرار دارد و وظیفه مندی مان در این رابطه چیست؟ گفت: وظیفه همه ما در بخش کشاورزی حفاظت از خاک است و طبق فرمایش مقام معظم رهبری فرسایش خاک چیزی نیست که از دست دهیم و بشود آن را جبران کرد.

عزیزاله شهیدی فر با بیان اینکه از ۱۶۰ میلیون هکتار وسعت اراضی در کشور بیش از ۱۰۰ میلیون هکتار کویر و بیابان است، گفت: از ۶۰ میلیون هکتار باقیمانده ۳۰ میلیون هکتار به علفزار و مراتع اختصاص دارد.

وی با اشاره به اینکه از ۳۰ میلیون هکتار باقیمانده ۱۸ میلیون هکتار به اراضی کشاورزی اختصاص دارد که از این میزان هشت میلیون هکتار اراضی آبی و مابقی دیم است، اضافه کرد: ۱۲ میلیون هکتار دیگر به جنگل اختصاص دارد که متاسفانه آمار جنگل ها از ۴ میلیون هکتار تا ۱۵ میلیون هکتار متفاوت است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با اعلام اینکه سیل‌های که شاهد هستیم سبب فرسایش خاک در اراضی کشاورزی می شود، ادامه داد: با توجه به خسارت سیل که طی ۱۰ تا ۱۵ سال قبل در شرق مازندران داشتیم در سه چهار سال اخیر خسارت های سیل در زمین های کشاورزی کمتر شد چراکه اقدامات خوبی در اراضی شیبدار مناطق بالادست انجام شده است.

شهیدی‌فر با بیان اینکه استفاده از ماشین آلات مناسب در اراضی کشاورزی سبب شده از فرسایش بادی و آبی در مزارع کشاورزی کاسته شود، اظهار کرد: آموزش و ترویج می تواند در جلوگیری از فرسایش خاک و آگاهی رساندن به کشاورزان نسبت به چگونگی شخم و شیار و استفاده از ماشین آلات، بذرکارها و ردیف کارها در اراضی کمک کند.

وی خاک را به‌عنوان پالایشگاه بزرگ خداوندی در زمین یاد کرد و گفت: ۹۵ درصد تامین غذای ایران و مازندران از خاک است و این امر می‌طلبد در جلوگیری از فرسایش خاک اقدامات موثری برداشته شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران در بخش دیگری از سخنان خود به سالم بودن محصولات کشاورزی مازندران اشاره کرد و افزود: متاسفانه در برخی محافل شاهد هستیم افرادی بدون آگاهی داشتن از تحقیقات دانشگاهیان و محققان چوب سنگینی بر سر محصولات کشاورزی می‌زنند و غذای سالم استان مازندران  را زیر سوال می برند.

این مسؤول با بیان اینکه توصیه من به افرادی که بدون داشتن علم در این زمینه سخن به میان می‌آورند این است اطلاعات خود را در راستای سالم بودن محصولات کشاورزی مازندران بالا ببرند و با محققان، دانشگاهیان و افرادی که ور در زمینه سالم بودن محصولات کشاورزی کار کردند نشست مشترک برای رفع ابهامات خود داشته باشند.

شهیدی فر یادآورشد: در دهه ۷۰ حدود ۱۲ میلیون کیلو سموم در مازندران مصرف می‌شد که بعد از شکل گیری کمیته پایش و مبارزه بیولوژیک بعد از ۳۰ سال این عدد به ۴ میلیون کیلوگرم رسید.

تیموری رئیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در این همایش گفت: خاک جزو مباحث مهمی است که از آن به‌عنوان بستر تمدن، زندگی و کشاورزی می‌توان یاد کرد. 

وی ادامه داد: در بحث خاک با سه عامل فرسایش، فرو سایش و فرا سایش مواجه هستیم و جزو سه کشوری در دنیا هستیم که بیشترین فرسایش خاک را داریم.

تیموری افزود: فرو سایش خاک به معنی نابودی خاک است که در بخش کشاورزی بیشتر لمس می شود و در این زمینه باید با زبان علمی به یک گفتمان تبدیل کنیم.

رئیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری گفت: هنوز نتوانستیم در عمل به توسعه در بستر خاک دست پیدا کنیم.

اخبار مرتبط

صادرات ۹۰ هزار تن طلای نارنجی از مازندران

دبیر قرارگاه جهاد تبیین وزارت کشاورزی مشخص شد

برداشت بیش از ۱۱۷ هزار تن برگ سبز چای در کشور

0 نظر

ارسال نظر

capcha